Keresés ebben a blogban

2018. augusztus 9., csütörtök

Az alak és a háttér

A gyerekek számára a valóság egy síkban történik. Bár látják, mi hol van, ennek leképezése egy rajzon hosszú fejlődést igényel. Ha a térben megtanulja, mi hol található, megismeri a viszonyszavakat és helyesen alkalmazza őket, akkor kezdenek el foglalkozni a rajzon szereplők helyével is. Megpróbálják kisebbre-nagyobbra rajzolni a közelebbi-távolabbi alakokat, felismerik, mi hol helyezkedik el. 

Problémát az jelenthet, ha a gyermek sok alak közül nem tud kiemelni egyet. Gondoljunk bele: ha nem tud a betűhalmazból kiemelni egyet, akkor az olvasás is nehezen fog menni. Nem tudja a bonyolult formákat részekre bontani, majd újra összerakni. Lefordítva, ez jelentheti akár azt is, hogy gondot okoz egy szó leírása, mert nem képes a betűket megfelelően egymáshoz kapcsolni. 

Ahhoz, hogy segíthessük a kiemelést, mindig a térből kell kiindulni. Nézzünk körül a szobában, mondjuk el, mit látunk és nevezzük meg a pontos helyét. Pl.: a váza fent van az asztalon vagy a baba a maci és a párna között van. Ha ezek jól mennek, akkor megpróbálhatunk valamit eldugni és azt keresni. Csak a pontos helymeghatározást fogadjuk el! 

A síkbeli gyakorláshoz először olyan feladatlapokat keressünk, ahol egy bizonyos tárgyat kell megtalálni. Egyszerűbb dolgokat át is rajzoltathatunk a gyerekekkel.

Ha ezek már jó mennek, akkor áttérhetünk geometriai formák keresésére. Vigyázzunk, először mindig egyfélét keressünk. A formákat minden esetben rajzoltassuk át a gyermekkel és figyeljünk a minél pontosabb vonalvezetésre. Amennyiben sikerült a formákat megtalálni, azonosítani és átrajzolni, ki is színezhetjük őket. Ebben az esetben már fel kell ismerni, hogy a formahalomban melyik forma hol helyezkedik el (pl.: a háromszög egy része a kör alatt van, akkor ott nem színezzük ki). Az alak-háttér differenciálás fejlesztése hosszadalmas, monoton feladat, de a kitartó munka mindig meghozza gyümölcsét. :)

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál még  hasonló témákról, kérlek, lájkold facebook oldalunkat és oszd meg posztjainkat.

https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése