Keresés ebben a blogban

2018. november 25., vasárnap

Az irányított rajzolás

Talán néhányan ismerik az irányított rajzolás kifejezést. Angolul directed drawing-nak nevezik és jellemzően a kisebb korosztály alkotókészségét lehet viszonylag könnyen és egyszerűen fejleszteni vele.

Lényege, hogy a gyerekeknek egy könnyebb feladatot kell elkészítenie a pedagógus instrukciói alapján. A munka mindenkinek sikeres, mert a rajz valamennyi esetben elkészül. Hálás feladat, egyaránt sikerélményt jelent a pedagógusnak és a gyerekeknek egyaránt. Hogy miért jó? Mert:

  • könnyű nagyobb létszámú csoporttal is elvégeztetni
  • egészen kicsik is részt vehetnek a munkában
  • az esetleges lemaradásokat is könnyebb észrevenni (pl., ha egy gyerek nem ismeri fel a formákat.)
  • még azokat a gyerekeket is könnyebb bevonni a munkába, akik inkább távol maradnak a rajzolós, festős feladatoktól
  • mindenféle méretben elkészíthető
  • motiválja a gyerekeket a további munkára.

Ezeket a rajzokat egy négyéves és egy hétéves gyerkőc készítette, ugyanabban az időben. Bár a vonalvezetés természetesen más, hiszen egy iskolás már jóval fejlettebb finommotorikus készségekkel rendelkezik, mégis látható, hogy mindkét gyermek sikeresen teljesítette a feladatot. A fiatalabb gyerkőc számára a színezés valamivel tovább tartott, azonban nagyon örült és motiválta, hogy ő is képes ugyanazt megrajzolni, mint idősebb társa. Az irányított rajzolás sokféle lehetőséget kínál, de nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy mindig egyszerű alakot kell választanunk annak érdekében, hogy a sikerélmény a csoport valamennyi tagja számára biztosított legyen. Ilyen lehet a rénszarvas, fenyő, gyertya, koszorú, virágcsokor, macifej, stb. :)
Jó munkát, örömteli alkotást kívánok mindenkinek! :)

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonlókról, kérlek, lájkold oldalunkat és oszd meg posztjainkat.

www.facebook.com/mindennapifejlesztes


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése