Keresés ebben a blogban

2019. szeptember 17., kedd

A fejlesztő foglalkozásról

Az utóbbi időben többen fordultak hozzám azzal a kérdéssel, hogy mi is történik valójában egy fejlesztő foglalkozáson?

Sokan úgy gondolják, hogy a fejlesztés egyenlő a korrepetálással és felzárkóztatással, ahol egyfolytában csak gyakorlunk a gyerekekkel, egészen kifulladásig. Ez nem így van!

A fejlesztő azokat az alapkészségeket erősíti, segíti, amelyek később a tanulási képességek alapjául szolgálnak. Például, nem tanítom meg egyik tanítványomat sem írni, sem olvasni, de rengeteg olyan íráselemet, formát begyakorlunk, amelyek a későbbi írásmozgáshoz és az olvasáshoz nélkülözhetetlenek. Vagy, ha nehezen megy az olvasás, akkor nem fogunk orrvérzésig olvasni, hanem feltérképezzük, hol lehet az elakadás és azokat a problémákat fogjuk megoldani. Ilyen elakadás lehet, ha nem mennek az irányok, ha a figyelme szórtabb az átlagtól, stb.. A fejlesztő feladata a tanító és tanár munkájának támogatása, segítése azzal, hogy az alapkészségek megfelelő szintre emelésével lehetővé teszi a gyerek számára a közösséggel való haladást. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor elmondhatjuk, hogy a munka eredményes, akkor is, ha nem látványos, hiszen a gyerek több-kevesebb sikerrel, de együtt tud fejlődni kortársaival és nem marad le, nem érzi másnak magát. 

A fejlesztő számára a legnagyobb öröm, ha tanítványa azt meséli a foglalkozás után a szülőknek, hogy csak játszott és tornázott, mert ez azt jelenti, hogy úgy sikerült megvalósítani az óra célját, hogy a gyermek csupán játéknak vette a különböző feladatokat. Előfordulhat, hogy a fejlesztőpedagógus különös házi feladatot ad otthonra, például kérheti, hogy törölgessen egy kicsit a gyerkőc minden nap! Ennek nem az a célja, hogy nagyobb tisztaság legyen otthon, hanem az, hogy a kéz darabos, esetlen mozgását oldjuk, hogy megtanulja a csuklóját elkülönítve használni a vállától és a könyökétől. ;)

Összegezve, a fejlesztőhöz járni egyáltalán nem szégyen, ahogy azt sokan sajnos még mindig feltételezik. Sokkal inkább tudatosságot mutat a szülők részéről, hogy próbálják gyermeküket segíteni egy számukra játékos, olykor mulatságos módon annak érdekében, hogy megkönnyítsék számukra a megfelelést az iskola által kívánt szintnek.

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló tartalmakról, kérlek, lájkold oldalunkat és oszd meg posztjainkat.


https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése