Keresés ebben a blogban

2019. szeptember 26., csütörtök

Projektmunka - őszi doboz készítése

A projektmunkának elsősorban az angolszász nyelvterületen van hagyománya és széles körben alkalmazzák. Magyarországon inkább az óvodákban alkalmazzák és témahétként szerepel az ismeretátadás módszerei között.

A projektek elkészítése mindig valamilyen elméleti ismeretanyag gyakorlatban történő megvalósítását jelenti. A magam részéről nagyon szeretem, mert az ilyen módon átadott és elsajátított ismeretek sokkal maradandóbbak, mint azok, amelyek nem ennyire kézzelfoghatóak. A magyar iskolarendszerben sajnos nincs lehetőség a projektmunka széleskörű alkalmazására, a magas követelmények és a tananyag mennyisége miatt egyszerűen nincs idő elmélyülni az ilyen, inkább gyakorlati tevékenységekben.

Ebben a posztban egy őszi projektet szeretnék bemutatni. 
Szükséges hozzá egy doboz, papírgurigák, vatta,
összegyűjtött őszi termések, tempera, ragasztó, olló.

A papírdoboz belsejét fessük ki: az aljára füvet, az oldalára 
fákat és eget, a tetejére eget.  Míg szárad, addig elkészíthetjük
a gurigákból a fákat és kifesthetjük őszi színekkel 
a lombkoronákat. 

Az elkészült lombokat ragasszuk fel a kifestett gurigákra. Amíg a hozzávalók száradnak, vagy nincs több időnk, akkor séta során gyűjtsünk őszi terméseket, gesztenyét, makkot, gesztenyehéjat, apróbb színes leveleket. Séta közben beszélgethetünk arról, hogy vannak lombhullató és örökzöld fák, hogy mit csinálnak az állatok ilyen időben, hogyan gyűjtenek eleséget, stb.


Száradás után állítsuk be a fákat a helyükre, az égre pedig ragasszuk fel a vattagömböket, ezekből lesznek a felhők. Ha van lyukasztónk, színes papírból készíthetünk levélkéket is, hogy minél hangulatosabb legyen az őszi erdőcskénk. 
Egy-egy ilyen projekt komplex módon fejleszti a gyerekek ismereteit:
- környezetismeretből
- rajzból
- sokféle anyaggal találkozhatnak
- szépérzéke, feladattudata is fejlődik.

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló tartalmakról, kérlek, lájkold oldalunkat és oszd meg posztjainkat.



https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése