Keresés ebben a blogban

2020. január 9., csütörtök

Néhány nyugtató ötlet - otthonra és közösségbe

Az utóbbi időben egyre több magatartási, viselkedési zavarral küzdő gyermek kerül a szakemberek látóterébe. A segítő foglalkozású szakemberek - gyógypedagógusok, fejlesztőpedagógusok, pszichológusok, pszichopedagógusok - azonban túl kevesen vannak ahhoz, hogy a napi közösségi tevékenységekben is részt tudjanak venni. Az óvodapedagógusok és tanítók így sajnos nehéz helyzetben vannak: egyszerre kell irányítaniuk, vezetniük egy csoportot, miközben az önhibáján kívül problémákkal küzdő gyermeken is igyekeznek segíteni. 
Az alábbi tippek nem mindenhatóak, de segíthetnek megfékezni egy dührohamot, egy veszekedést vagy egyszerűen csak visszatéríteni a gyereket a helyes ösvényre.

1. A legnehezebb feladat a szülőknek és nevelőknek: maradjunk nyugodtak. A kiabálás semmit sem segít ebben a helyzetben. Próbáljuk higgadtan és barátságosan megkérdezni, mi a gond. Sokszor már ez is segít mérsékelni a hangerőt.

2. Próbáljunk közelebb kerülni hozzá. Nem arra kell gondolni, hogy öleljünk meg egy csapkodó, rúgkapáló gyereket, hanem arra, hogy megkérdezzük, megsimíthatjuk-e a fejét, leülhetünk-e mellé, vagy megmondjuk neki, hogy nem szeretnénk, ha baja esne. A testi érintés hatása szinte mindig megmutatkozik.

3. Kérdezzünk: ha a gyerek olyat csinál, amit nem szabad, akkor ne adjunk direkt utasítást. Kérdezzük, meg, hogy emlékszel még a szabályra? Pl. emlékszel, mit csinálunk játék után? Megvárjuk, míg elmondja, aztán kérjük meg, hogy segítsen rendet rakni. A tiszta, világos, mindenkire vonatkozó szabályok betartása és betartatása nélkülözhetetlen a nyugodt csoportlégkör szempontjából.

4. Formáljuk át mondatainkat: ne utasítsuk azonnal a gyereket. Például: ne beszélj hangosan! felszólítás helyett kérdezzük meg, hogy tudnál kicsit halkabban beszélni? Ugyanaz a cél, mégis teljesen más hatást kelt, mint egy emelt hangú felszólítás. Ha kérünk valamit, pontosan fogalmazzunk. Pl, ne azt mondjuk, hogy tedd már le, hanem azt, hogy kérlek, ne játssz a villával. 

5. Próbáljunk pozitívumot keresni és dicsérni: látom, megtaláltad, a .... játékot. Örülök, hogy megvan, és vigyáztál rá, de kérlek, tedd le, hogy legyen időnk ....-ra. Vagy: elhiszem, hogy dühös vagy, de ne ütéssel mutasd meg. Sokkal jobb, ha elmeséled. Leülhetek melléd?

Talán el sem hisszük, mennyi mindent lehet szavainkkal építeni és rombolni. Ezek az ötletek, apróságok segíthetnek szinte észrevétlenül jobb, nyugodtabb légkört kialakítani mind otthon, mind a közösségben.

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló tartalmakról, kérlek, lájkold oldalunkat és oszd meg posztjainkat.


https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése