Keresés ebben a blogban

2020. augusztus 12., szerda

A kudarc tűrése

Annyi szó esett már arról, milyen képességek-készségek szükségesek ahhoz, hogy az iskolába lépő gyermekek megfelelően  tudjanak teljesíteni, egy valami azonban sokszor kimarad a szülők elképzeléseiből. Az iskolai teljesítmény több faktorból tevődik össze, amelyek elsajátítása még a legügyesebb gyerekeket is próbára teheti, emiatt törvényszerű, hogy nem csak sikerek, hanem időnként kudarcok is érik őket.

A gyerekektől nem lehet rögtön pontos, hibátlan és mintaszerű munkát várni! A hibátlan dolgozat, a gyöngybetűs írás, a gyors fejszámolás mind-mind a hosszas gyakorlás eredménye, amelyet nem lehet elbliccelni. A gyerekeknek (és sokszor a szülőknek is!) el kell fogadnia, hogy nem megy minden elsőre, hogy bizony többet kell próbálkozni, gyakorolni.

A legfontosabb az, hogy a gyermek kedvét ne vegyük el a próbálkozástól! Amelyik gyerek nem képes elviselni a kudarcot, ha dührohamot kap a sikertelenségtől, ha mindenáron bizonyítani akarja, hogy ő márpedig megcsinálja és addig semmi mással nem hajlandó foglalkozni, ha inkább lyukasra radírozza a füzetét a csúnya írás miatt, ott bizony komoly munka szükséges, hogy ezt feloldjuk.  

A kudarctűrő képesség fejlesztését már óvodáskorban elkezdhetjük: nem kell hozzá más, csak társasjáték és kártya. Ugyanezt a célt tölti be sport is. Nem kell szükségszerűen csapatsportra gondolni, elegendő, ha egymással versenyt futunk.  Ezekben az együttműködést és versengést igénylő elfoglaltságokban a gyerekek lassan megtanulják, hogy nem mindig ők nyernek, nem sikerül minden elsőre, de egy kis kitartással  és biztatással sokkal jobbakká válhatnak.

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló tartalmakról, kérlek, lájkold oldalunkat és oszd meg posztjainkat.


https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése