Keresés ebben a blogban

2017. szeptember 26., kedd

Őszi kreatívkodás - egy kis finommotorikával

Itt az ősz és ez az évszak tengernyi lehetőséget kínál a változatos foglalkozásokhoz. Az alábbiakban szeretnék néhány olyan ötletet mutatni, amelyet örömmel végez kicsi-nagy, mégis hangsúlyozottan segíti a finommotorikus fejlesztést. A finommotorika játékos fejlesztéséről két korábbi posztban már írtam, ezeket itt és itt találod.

Miért így? - kérdezhetik sokan, miért nem elég, ha a gyerek önmaga tevékenykedik? Fordítsuk inkább meg a kérdést: miért NE így? A kézműves tevékenységet célszerű úgy alakítani, hogy a résztvevő gyerekek minél többet nyerjenek általa és ennek az alábbi játékok tökéletes eszközei.

1. Préseljünk faleveleket, majd kérjük meg a gyerekeket, rajzolják körbe, majd színezzék ki zsírkrétával, színes ceruzával.

2. Szárított falevelet ragasszunk gyurmaragasztóval papírra,
majd fessük körbe és száradás után szedjük fel.
Az eredmény nagyon látványos lesz. :)

3. Kisebbek díszítsenek fa sablont festékbe mártott parafadugók segítségével. Fa helyett lehet galagonyabokor is.


4. Készíthetünk tenyérlenyomatból fát-bokrot, majd ujjnyomokkal díszíthetjük. Vigyázzunk, extra maszatolással jár! Ha nem akarjuk, hogy ujjbeggyel nyomdázzanak, akkor használhatunk itt is parafadugót.
























6. Ötvözhetünk technikákat: festett vagy rajzolt fához színes papírdarabokból vágjanak levelet. Ha a legkisebbek kezébe még nem szívesen adunk ollót, dolgozhatnak előre elkészített alapanyagokkal, vagy kiszúróval készített falevelekkel.



7. Készítsünk projekttálcát: nem szükséges más hozzá, mint egy  nagyobb papírdoboz, papírgurigák, festék, fa lombjához kivágott sablon és színes papír. A papírgurigák lesznek a fa törzsei, melyeket barnára festünk. A lombkoronákat őszi színekkel díszítjük és száradás után felragaszthatjuk a gurigákra.. Az avart és a földre hullott leveleket a színes papírdarabok jelképezik. Ugyanezt a feladatot akár gyümölcsfákkal is elkészíthetjük.



Hogy miért jók ezek a módszerek? Mert 

  • valaminek a körülrajzolása nagyfokú figyelmet és koncentrációt kíván.
  • körülrajzolásnál a két agyfélteke együtt dolgozik: egyik kéz tartja, másik kéz rajzolja a kívánt mintát.
  • a vágás fejleszti a szem-kéz koordinációt és sikerélményt biztosít a legkisebbeknek is.
  • a festés és rajzolás kiválóan segíti a grafomotoros készségek fejlődését.
  • a ragasztott mintáknál fejlődik az analízis-szintézis; ez azt jelenti, hogy részekből kell egészet alkotnia. Nem is gondolnánk, milyen hasznos ez a későbbi matematikai műveletek során.
  • a projektmódszer során fejlődik a szókincs, bővül a gyermek ismeretanyaga, hiszen közben meg lehet beszélni, melyek az őszi hónapok, őszi gyümölcsök, mi történik ősszel, milyen évszakok következnek ezután, milyen állatok gyűjtögetnek ősszel, hogy télen nyugodtan aludhassanak, stb.

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál még hasonló témákról, kérlek, lájkold facebook oldalunkat és oszd meg posztjainkat.

https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése