Keresés ebben a blogban

2017. szeptember 5., kedd

Nagymozgásos játékok

Ősz van, egyre többször hűvös van, szeles idő, amikor nem biztos, hogy az ovis csoportok kint játszhatnak az udvaron. Mozgásigényük viszont továbbra is van, amit célszerű valamilyen formában levezetniük. Miért vagyok lelkes híve a benti mozgásos feladatoknak? Mert

  • inkább szervezett formában mozogjanak, mint egymás és az óvó nénik, dajka nénik fején táncolva.
  • a közös mozgás erősíti a közösséget.
  • mozgásuk ügyesedik, finomodik.
  • jobban alkalmazkodnak a felnőttek utasításaihoz.
  • a csoport bármelyik tagja részt vehet a foglalkozáson.
  • koncentrációs képességük, figyelmük a mozgás hatására ugrásszerűen növekszik. (Jól mondják, hogy a sport önfegyelemre nevel!)
  • Nem igényel nagy beruházást, inkább némi elszántságot és találékonyságot a pedagógusok részéről.
  • a mozgás után könnyebben pihennek, nyugodtabban játszanak.
Az alábbiakban szeretnék néhány játékot mutatni, amely tényleg csak minimális befektetést igényel mégis jól szórakozik rajta a csoport apraja-nagyja.

Már egy korábbi posztban bemutattam a Mozgáskotta módszert. Ahhoz, hogy elkezdhessük, szükségünk lesz talpikra, melyeket filcből, kartonból vagy habszivacsból lehet elkészíteni. Az eredeti módszerhez természetesen más eszközök is társulnak, ezt a verziót a fejlesztő foglalkozások kiegészítőjeként készítettem el. Az eredeti módszerről ezen a linken lehet további információhoz jutni. Milyen játékokat lehet vele játszani?


  1. Irányok gyakorlása: olyan irányba kell ugrani, amelyre a talpak mutatnak. A sorozatot visszafelé is végeztethetjük, hiszen így az irányok is fordulnak. Nagyfokú figyelmet kíván a gyermektől, különösen akkor, amikor hátraugrás közben is irányt kell változtatnia.
  2. Különböző színű talpakat helyezzünk egymás mellé, majd kérjük meg a gyermeket, hogy keresztezve lépkedjen rajtuk végig. Meg fogunk lepődni, hogy akár pár sorozat után milyen magabiztosan fognak keresztbe lépkedni.
             

3. Az előző feladatot a kezecskékkel is megpróbálhatjuk elvégezni, a cél ugyanúgy a keresztező mozgások gyakorlása és elsajátítása.
4. A kisebbek is játszhatnak ugróiskolát, ezt rendszerint nagy lelkesedéssel próbálgatják. :)


5. Ha az összes talpit letesszük egymás mellé, gyakorolhatjuk a színeket. Ugorj át a pirosra, keresd meg a világoszöldet, lépj a narancssárgára!




6. Ugrókötelet fektessünk a padlóra, majd a talpakat tegyük a kötél két oldalára úgy, hogy a gyermek csak átlós ugrással tudjon előrehaladni. Ha ez jól megy, kérhetjük, hogy visszafelé is próbálkozzon az ugrásokkal.

7. A lefektetett ugrókötélen sétáljanak végig lábujjhegyen,, tyúklépésben. Ugráljanak a kötél mentén először egyik, majd másik lábukon. Kisebbeknek elég, ha végigugrálnak a kötél mentén páros lábbal.

Jó szórakozást kívánok!

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál még hasonló témákról, kérlek, lájkold facebook oldalunkat és oszd meg posztjainkat.


https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése