Keresés ebben a blogban

2020. április 4., szombat

A grafomotorika

Biztosan hallottuk már sokszor ezt a kifejezést: grafomotorika, de nem vagyunk biztosak jelentésében. Szó szerinti fordításban írásmozgást jelent, de ide soroljuk a a rajzkészséggel kapcsolatos mozgásokat is.

A grafomotorika fejlesztése minden gyermeket érint, de különösen hasznos iskolába készülő nagycsoportosok esetében. Nem minden esetben kedvelik a gyerekek a grafomotoros feladatokat, időnként kézzel-lábbal tiltakozhatnak ellenük. Vajon miért?

Azért, mert

  • finommotoros mozgásai fejletlenek, nehézséget okoznak számára az aprólékos, bonyolult mozdulatok, mint a fűzés, kötés, sodrás, gombolás, stb.
  • ha kézizmai fejletlenek, mozgása darabos, nehézkes.
  • ha túlzottan szorongó alkat (minél inkább próbálja, annál kevésbé sikerül).
  • ha koncentrációs problémái vannak.

Ha ezeket tapasztaljuk, illetve feltűnik, hogy gyermekünk lehetőleg kihúzza magát a rajzolással, bíbelődéssel kapcsolatos feladatokból, az alábbiakkal próbálhatunk otthon segíteni:

  1. kézügyesítős mondókát tanulása (Hüvelykujjam almafa, Itt a kezem, Ez a malac, stb.).
  2. kéztorna (ujjak megnevezése és összeérintése a hüvelykujjal, hangszerek utánzása, csipeszelés, stb.).
  3. tapsolás (ritmus, egyenletes lüktetés, keresztbe ütés)
  4. változatos technikák használata az otthoni alkotás során (sodrás, tépés, ragasztás, matricák ragasztása, vágás, ujjfestés, festés vattagömbbel, fültisztító pálcikával).
Ha ezek a tevékenységek gördülékenyebbé válnak, akkor kezdhetünk el a ceruzás feladatokon is gondolkodni. Ha erősödik, ügyesedik a kéz, akkor könnyebben, szabályosabban tartja a ceruzát, ezért hamarabb jut sikerélményhez is. 

Vannak olyan esetek, amikor az idő rövidsége miatt egyszerre kell a finommotorikus és a grafomotoros készségeket fejleszteni. Ilyenkor jól jön a nagyalapú papír, újságpapír, a vastag ceruza és társai, mivel legfontosabb, hogy ne vegyük el a gyerek kedvét a ceruzahasználattól. A finommotorikus fejlesztésről ebben a posztban olvashatsz bővebben. 

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló tartalmakról, kérlek, lájkold oldalunkat és oszd meg posztjainkat.


https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése