Keresés ebben a blogban

2020. április 17., péntek

Föld Napja

A Föld Napja valamennyi ovis és kisiskolás életében megjelenik. Ilyenkor változatos alkotások születnek, ezekhez szeretnék az alábbi ötlettel hozzájárulni.

Ez a kis kézműves tevékenység sem igényel nagy befektetést, mert a legegyszerűbb só-liszt gyurmát kell hozzá elkészíteni. A gyurmának most nem kell sima felszínűnek lennie, minél egyenetlenebb, annál jobb. A gyurmázás hatékonyan erősíti a kézizomzatot, a finommotorikát, ezért minden fejlesztő tevékenység során érdemes időt fordítani rá.

Engedjük a gyerekeknek, hogy gyúrják, lapogassák, formázzák kedvük szerint, majd kb. 1-1,5 cm vastagra nyújtsuk ki az ujjaik segítségével. Nagyobb pohárral vagy süteményszaggatóval szúrjunk ki belőle köröket. Ha többet készítünk, akár fel is akaszthatjuk őket, úgy látványosabb az eredmény. Ehhez fakanállal szúrjunk lyukat a körök tetejére, de ezt még mindenképpen száradás előtt végezzük el!

Várjuk meg, míg megszáradnak, levegőn ez kicsit tovább tart, vagy tegyük be kb. félórára mérsékelten meleg sütőbe. Vigyázzunk, ha megszáradtak, könnyebben törnek!


Száradás után következhet a festés. Festés közben megbeszélhetjük, hogy a kék jelenti a Földön a tengereket, óceánokat, a zöld a szárazföldet. Még festés előtt simítsuk végig: ahol kiemelkedik, azok a hegyek, ahol laposabb, ott víz van.


Beszélgethetünk földrészekről, megkereshetjük térképen, melyik melyikre hasonlít, hogyan lehet oda eljutni, milyen állatok élnek ott, stb.

Ezek a kézműves tevékenységek azért fontosak, mert komplex módon ad át tudást és ismeretet a gyerekeknek. Sokkal hatékonyabban jegyzi meg az információkat, ha többféle módon találkozik vele. Ahol érzi ujjával a kiemelkedéseket, már tudni fogja, hogy az magasabb rész (összehasonlítás) és azt is tudni fogja, hogy a hegyek a magasak. ;) Jó játékot, kellemes időtöltést kívánok mindenkinek!
Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló tartalmakról, kérlek, lájkold oldalunkat és oszd meg posztjainkat.


https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése