Keresés ebben a blogban

2017. október 2., hétfő

Fessünk neki Nagyok!

Az előző posztban a kicsiknek, ovisoknak szóló festési technikákról, kedvcsináló trükkökről volt szó. Most olyan ötleteket szeretnék bemutatni, amelyek már iskolába készülőknek és kisiskolásoknak javasoltak. Ezek olyan finommotorikus mozgást tesznek lehetővé, melyek segítik a helyes írásmozgás kialakulását, javítják a koncentrációt és ellazítanak. A munka során a gyermeknek követnie kell a foglalkozásvezető utasításait, ezáltal javul a feladattartás és feladattudat.

1. Festés pontokkal: a pointillizmus technikája éppen erről szól: az összhatást a festő pontok segítségével éri el. A munkát lehet szabad kézzel vagy sablonnal végezni. A sablon előnye, hogy közben egy kis számolásra is felhasználható, pl.: 2 pöttyöt pirosra, 3-at kékre festettünk, összesen hány pöttyöt festettünk ki? A pöttyöket festhetjük fültisztító pálcákkal vagy nagyon vékony ecsettel.


 2. Festés ecsetvonásokkal: az impresszionista festők technikája arról szól, hogy a művész összemossa a különböző színű festékeket, így az összhatást távolabbról észlelhető. A mű alapja a fény észlelése a különböző tárgyakon, természeti jelenségeken. Célszerű egy fényképet kiválasztani és arról festményt készíteni. A kép másolásával javul az átfordítási készség, hiszen amit látunk, megpróbáljuk saját munkákon rögzíteni.


3. Festés mosogatószivaccsal: a festés szó itt megtévesztő, ebben az esetben inkább nyomdázásról beszélünk. Az előkészületek némileg időigényesek, azonban az elkészült művek kárpótolnak a fáradozásért.

4. Betű- és számképek rögzítéséhez, megerősítéséhez használhatunk előre megtervezett sablonokat, melyeket vagy pontozva, vagy óvatos vonalhúzással töltünk ki. Ne felejtsük el, hogy ebben az esetben a pontosság a lényeg: nem az számít, hány darabot készít el a gyermek, hanem az, hogy elkészült munkák alaposak legyenek.

Jó szórakozást kívánok! 😊




Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál még hasonló témákról, kérlek, lájkold facebook oldalunkat és oszd meg posztjainkat.

https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése