Keresés ebben a blogban

2017. október 25., szerda

Montessori játékok

Maria Montessori neve bizonyára ismerősen cseng mindenkinek. Az olasz doktornő úttörő volt a gyermekek képességeinek fejlesztésében. Az általa használt eszközök szervesen kapcsolódtak a mindennapos élet tevékenységeihez. 

Mit is lehet fejleszteni ezekkel az eszközökkel?

- a színek felismerését.
- a formák felismerését
- a globális mennyiséget
- a több-kevesebb fogalmának kialakítása
- halmazalkotást
- a tapintást

A Montessori játékok viszonylag alacsony költséggel járnak, sokkal inkább a pedagógus kreativitásán és attitűdjén múlik, mennyire szeretné ezeket a játékokat beépíteni a foglalkozásokba. A játékok hatása folyamatosan mutatkozik meg: a gyermekek könnyebben felismerik a színeket, formákat, fejlődik az alak-állandóság, megállapítják a hasonlóságot, különbséget, stb..

Néhány játékötlet, melyeket mind a legkisebbek, mind a legnagyobbak szívesen kipróbálnak:


  • Kartonból vágjunk ki kört és színezzük ki különböző színűekre a körcikkeket. Kérjük meg a gyerekeket, hogy a körcikkekhez párosítsanak ugyanolyan színű csipeszt. Ennek segítségével a legkisebbek is könnyebben megismerhetik a színeket és az árnyalatokat is. Ha a csipeszelés már könnyen, magabiztosan megy, akkor keressünk ugyanolyan színű tárgyakat, gyümölcsöket, állatokat is. 
  • Fűzzünk  nagyobb gombokat vastag, merev spárgára. Ha már könnyen megy, bonyolíthatjuk színek szerint, nagyság szerint. Fűzés előtt válogassunk! Ezzel a halmazalkotás készségét fejleszthetjük.
  • Varrjunk fel egy-egy gombot egy szalag két végére. Különböző színű filc, vagy más anyagból vágjunk ki  négyzeteket és lyukasszuk ki a közepét. Kérjük meg a gyerekeket, hogy fűzzék fel a négyzeteket a szalagra. Ez a feladat nagyon jól fejleszti a két agyfélteke összehangolt működését, a finommotorikát. Ha a szerialitást és monotóniatűrést is fejleszteni szeretnénk, itt is kérhetjük, hogy a négyzeteket adott sorrendben fűzze fel. A formamegismerés érdekében használhatunk más formákat is, ekkor ügyeljünk rá, hogy először egy forma csak egy színű legyen! Ha a formát magabiztosan felismerik, készíthetünk eltérő színűeket is.
  • tojástartó gombok és pom-pom segítségével gyakoroljuk a célbadobást. Az igazi nehézséget nem az jelenti, hogy a gyerek betalál a tálca közepére, hanem az, ha a szélső lyukakba sikerül dobnia. Hogy könnyebben megértse a feladatot, fessük be eltérő színű vízfestékkel a szélső lyukakat. Nagyobb gyerekek versenyezhetnek is az kap magasabb pontot, aki a szélsőkbe dob sikeresen. A feladat hatékonyan fejleszti a szem-kéz koordinációt és a figyelmet.
  • spatulák segítségével készítsünk formákat. Segíthetjük a feladatmegoldást, ha a a spatulákat különböző színűekre festjük. Előnye, hogy nem csak a hagyományos formákat készíthetjük el, hanem ritkább, iskoláskorban előforduló formákkal is megismerkedhetünk.
Jó játékot kívánok! 😊


Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál még hasonló témákról, kérlek, lájkold facebook oldalunkat és oszd meg posztjainkat.


https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése