Keresés ebben a blogban

2017. október 13., péntek

Hinta-palinta

Sok helyen olvashatunk róla, milyen jótékony hatású a hintázás a gyerekek számára. A hintázás, futás, ugrálás, fára mászás, függeszkedés nagy kiterjedésű mozgások, amelyek a test egészét megmozgatják és serkentik a vesztibuláris idegrendszer működését.

A himbáló mozgás már a méhen belül megjelenik, hiszen a magzat édesanyja valamennyi mozdulatát érzi, ezért is nyugtatja meg a nyugtalan babát a ringatás. A hintázás, himbálózás pont ezeket a mozgásokat reprodukálja, segíti az idegrendszer érését, a mozgások összerendezését. Gondoljunk csak bele, mennyi izmot kell az agynak irányítania, hogy le ne repüljünk a hintáról! Megfeszíteni, elengedni, kinyújtani, behúzni, előre- és hátradőlni....

A hintázás ugyanolyan összetett mozgássor, mint a futás és az ugrálás. A sokat hintázó, egyensúlyozó gyerek nagymozgásai ugrásszerűen összerendeződnek, térbeli tájékozódása javul, koncentráló képessége növekszik, könnyebben megismeri saját testrészeit.

A hintázás során valamennyi érzékszervünk aktívan működik: érezzük bőrünkön a levegőt, a láncot vagy kötelet, amit fogunk, különböző helyről halljuk a hangokat, változik a perspektíva.

Hogy melyik hinta jó a fejlesztéshez? Bármelyik. A kisebbeknek természetesen babahinta javasolt, a nagyobbak szabadon válogathatnak a laphinta, tányérhinta, csepphinta közül. Lelkes híve vagyok a beltéri hintáknak, így abban az időszakban sem kell lemondani áldásos hatásairól, amikor nem barátságosak a kinti körülmények. A hintázás mellett a különböző egyensúlyfejlesztő gyakorlatok is hatékonyan stimulálják a vesztibuláris idegrendszer működését. Kutatások alátámasztják, hogy az egyensúlyra ható mozgások jótékony hatással vannak a tanulási zavarok megelőzésére és kezelésére is. A hinta mellett ugyanolyan hasznosak a fitballok, gördeszkák, görgők, ugrálólabdák, trambulinok is.

Az egyensúlyról ebben a posztban olvashatsz részletesebben.

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál még hasonló témákról, kérlek, lájkold facebook oldalunkat és oszd meg posztjainkat.


https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése