Keresés ebben a blogban

2017. október 8., vasárnap

Októberi kézművesség

Most, hogy benne járunk az őszben és közeledik az október vége, november eleje, egyre több helyen futhatunk bele a különböző vicces és rémisztő dekorációkba. Sok helyen lándzsát törnek amellett, hogy nálunk bizony Mindenszentek van és nem Halloween. Szerintem a két szokás megfér békésen egymás mellett: a tökök készítése, színezése mindig jó móka, a legkisebbek is élvezettel segédkeznek benne, ugyanakkor a szülő tudatosításán múlik, mennyire érti meg a gyerek (korának megfelelően természetesen), hogy nálunk szeretteinkre elsősorban gyertyagyújtással, virággal emlékezünk.

Nincs ez másként a saját csoportomban sem: a kamaszok is élvezik a dekorálást, ugyanakkor meghatottan emlékeztek az elmúlt években egy szál gyertya fénye mellett azokra, akik már nem lehetnek velük. 


A hagyományos  tökfaragáson kívül szeretnék pár olyan ötletet adni, amelyek bevethetőek a legkisebbek és a már nagyobbak esetében is.


A legegyszerűbb módszer, ha rajzlapból tökformákat vágunk ki és a gyerekekre bízzuk színezését. A rémisztő szemeket készíthetjük dugónyomdával. Nagyobbak esetében már kérhetjük, hogy csíkos legyen az a tök.

Szintén jó választás, ha alapanyagként papírtányért használunk. Előnye, hogy jobb a tartása, mint a hagyományos rajzlapnak.

Vághatunk ki boszorkányokat, boszorkánysüveget, denevéreket. Ügyeljünk rá, hogy a kisebbek számára ez ne legyen ijesztő, inkább a dekoráció viccesebb oldalát hangsúlyozzuk ki.

Festhetünk kéznyomatos képekből denevéreket, pókokat is, vagy felfújhatunk narancssárga léggömböket, melyekre óvatosan szemeket színezhetünk filctollal.


Nagyobb gyerekek esetében azonban csak a fantázia szab határt az alkotásnak: készíthetünk konzervdobozból kísértetet, papírgurigákból mécsest, szigetelőszalagból hatalmas pókhálókat.

Az ügyesebbek próbálkozhatnak mécseskészítéssel is. Ehhez befőttes üvegre, teamécsesre és üvegfestékre van szükség...no és némi türelemre, míg a festék megszárad. A mécsest készíthetjük ragasztással is: az üvegre ragasszunk fel különböző színű papírt, majd ha megszáradt, festhetünk rá szemeket, fogakat. Jó szórakozást kívánok!

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál még hasonló témákról, kérlek, lájkold facebook oldalunkat és oszd meg posztjainkat.

https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/

Képek forrása: Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése