Keresés ebben a blogban

2019. szeptember 25., szerda

A szem-láb koordináció

Nagyon sokat olvashatunk a szem-kéz koordinációról, pedig a szem-láb koordinációja legalább ilyen fontos.

Ahogy a látásunk vezéreli a kezünk mozgását, ugyanazt teszi a lábunkkal is. A szemek és lábak összehangoltsága azonban elsősorban a mozgással járó feladatok kivitelezésén mutatkozik meg, sokan nem is gondolnák, hogy az ügyetlen, suta mozgás milyen hatással lehet a későbbi tanulmányi eredményekre is.

A szem-láb koordináció együtt fejlődik a járással: ha egy baba el akar érni valamit, akkor elkezd ágaskodni érte, igyekszik lábujjhegyre emelkedni vagy megpróbálja rugdosni a neki tetsző játékot. Később, a nagycsoportos óvodásoktól már kérhető, hogy próbáljanak talpélen vagy sarkon is haladni, váltsanak irányt, szökdeljenek egy lábon. 

Ha a látás megfelelően irányítja a láb mozgását, akkor ezek az egyensúlyozással járó gyakorlatok nem okoznak nehézséget a gyerekeknek. Ellenkező esetben, az ügyetlen mozgásból már az egyensúlyérzék fejletlenségére következtethetünk. Az egyensúlyozó képesség alulműködése hatással van a figyelmi-koncentrációs készségekre, az irányok észlelésére....

A szem-láb koordinációja szerencsére könnyen alakítható, az alábbiakban próbálok néhány ötlettel szolgálni, hogyan fogjunk hozzá.

  • focizzunk! Lehet labdával, léggömbbel, ügyesebbek babzsákkal is megpróbálhatják.
  • tekézzünk üres ásványvizes palackokkal és kisebb labdával!
  • ugróiskolázzunk minél többet!
  • fogócskázzunk úgy, hogy bizonyos tárgyakat közben ki kell kerülni!
  • ha van lehetőségünk, használjunk trambulint többféle ugrásformával!
  • gyakoroljuk a különböző járásformákat: lábujjhegyen, sarkon, talpélen, tyúklépésben, óriáslépésben, keresztezve!
  • egyensúlyozzunk ugrókötélen, ha van tornapadon!

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló tartalmakról, kérlek, lájkold oldalunkat és oszd meg posztjainkat.


https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése