Keresés ebben a blogban

2020. május 28., csütörtök

A vizuomotoros koordináció

A szakértői véleményekben gyakran olvasható az alábbi mondat: vizuomotoros koordinációja fejlesztést igényel. Sokan egyáltalán nem tudják, mit is jelent ez valójában.

Ha egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, akkor úgy mondhatjuk, hogy a látás és a mozgás összerendezését fedi, amikor látásunk alapján valamilyen cselekvést indítunk, akár a kezünkkel, akár a lábunkkal, vagy akár mindkettővel.


Alapvetően két rendszer együttműködése szükséges hozzá: a látást vezérlő vizuális rendszeré és a különböző mozgások kivitelezéséért felelős motoros rendszer. Mindkettő további részekre bontható, ilyen a vizuális észlelés, az alakállandóság felismerése, a vizuális differenciálás, de ide tartozik a finommotoros készségek és a grafomotorika is.


Bár sokan úgy vélik, hogy a vizuomotoros koordináció ugyanaz, mint a szem-kéz koordináció, de valójában ez csak része az előbbinek. A szem-kéz koordinációról és a szem-láb koordinációról itt olvashattok bővebben.

Ahhoz, hogy a vizuomotoros koordináció jól működjön, szükséges a nagymozgások és a finommozgások összehangolt fejlesztése és ezekkel párhuzamosan a vizuális rendszer beindítása is.
A látáshoz kapcsolódó készségek fejlesztéséről az észlelésről szóló posztban olvashatsz többet.

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló tartalmakról, kérlek, lájkold oldalunkat és oszd meg posztjainkat.


https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése