Keresés ebben a blogban

2020. július 6., hétfő

A keresztdominancia

A múlt heti fejtágítóban a dominancia kialakulásáról volt szó. Ebben a bejegyzésben viszont azt szeretném bemutatni, milyen az, ha a dominancia még 8-9 éves korra sem alakul ki egyértelműen. Régebben ez a jelenség kifejezetten a balkezesek erőltetett átszoktatása során mutatkozott meg. Sajnos, ez a tévhit és eljárás a mai napig felbukkan.
 
Kevesen tudják, hogy a domináns oldal kialakulása mindenre vonatkozik: nem csak a kéz- és lábhasználatot foglalja magába, hanem az azonos oldalon található szem és fül működését is ez irányítja. A két agyfélteke egymással összhangban fejlődik, majd nagyjából iskoláskorra egyértelművé válik, melyik oldalt fogja az idegrendszer "preferálni". Ez időben pont megfelelő, hiszen az iskolai munkában már egyértelműen kérik a pedagógusok a gyerekeket, hogy vagy csak az egyik vagy csak a másik oldalon levő kezüket használják. Amelyik gyerek felváltva használja, az bizony rögtön feltűnik, azonban vannak olyan jelek, amelyeket nehezebb észrevenni. Ilyen figyelmeztető jel, ha 
  • téveszti a hasonló betűket (b, p, d)
  • nehezen másol a tábláról
  • rossz irányból kezd el írni, másolni
  • megfordítja a betűket
  • nem tud alakzatokat reprodukálni (pl. minta után építeni, rajzolni)
  • ügyetlen a mindennapos tevékenységekben (öltözés, gombolás)
  • téveszti az irányokat
Hogyan próbálhatjuk ki, melyik oldal a domináns?

1. Kérjük meg a gyereket, kukucskáljon bele valamibe!
2. Kérjük arra, hogy hajoljon közelebb, mert súgni szeretnénk valamit!
3. Figyeljük meg, melyik kézzel nyúl a tárgyak után, melyik kezével pattogtatja a labdát!
4. Ha van rá lehetőség, nézzük meg, melyik lábbal indul el, vagy melyik lábbal irányít rollert, gördeszkát, melyik lábbal rúg labdába!

Optimális esetben ezek a tevékenységek mind ugyanazon az oldalon zajlanak. Ha felváltva használja oldalait, akkor fejlesztés szükséges az egyértelműsítés érdekében. A dominancia fejlesztéséről ebben a bejegyzésben olvashattok részletesen.

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló tartalmakról, kérlek, lájkold oldalunkat és oszd meg posztjainkat.

https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése