Keresés ebben a blogban

2020. december 11., péntek

Irány az iskola! Vagy mégsem?

 A karácsonyon túl egy egészen másik dátum is közeleg a naptárban: az a nap, amikor a szülőknek döntést kell hozniuk arról, engedjék-e gyermeküket iskolába vagy inkább maradjon a csemete még egy évet az óvodában.

A tavaly érvénybe lépett szabályozásnak megfelelően minden gyermek tanköteles, aki 2021. augusztus 31-ig betölti a 6. életévét. A halasztásra vonatkozó eljárást a szülő indíthatja meg, melyről az Oktatási Hivatal hoz döntést. A döntést megváltoztatni nem lehet semmilyen irányban: tehát, ha valaki úgy látja, gyermeke eleget fejlődött az iskolába lépéshez szeptemberig és ezért mégis iskolába küldené, nem teheti meg. Ugyanez fordítva is érvényes.

Nem szükséges külön eljárást indítani, ha a gyermek már korábbi szakértői véleménnyel rendelkezik (jan. 15-ig kiállított) és ebben szerepel az iskolakezdés halasztására vonatkozó javaslat. Ha a gyermek nem rendelkezik ilyen véleménnyel, akkor a szülő 2021. január 1. után indíthatja meg az eljárást. Előtte hiába adja be a kérelmet, nem veszik figyelembe. A beadás határideje 2021. január 15.

A kérelmet a Hivatal felületén található űrlapon elektronikusan kell kitölteni. A kérelem 2021. január 1. után érhető el az Oktatási Hivatal honlapján. Továbbítani lehet ügyfélkapun keresztül vagy postai úton. Mindkét esetben csatolni kell hozzá azokat a dokumentumokat, amelyekkel indokoljuk a gyermek halasztási kérelmét: orvosi, szakorvosi vélemény, pedagógiai, gyógypedagógiai jellemzés.

A kérelem elbírálása 30 napot vesz igénybe.

További információó az Oktatási Hivatal honlapján található: www.oktatas.hu

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló tartalmakról, kérlek, lájkold oldalunkat és oszd meg posztjainkat.

https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése