Keresés ebben a blogban

2019. november 5., kedd

Márton-napi hagyományok

Az őszi napok egyre inkább sűrűsödnek, lassan közelebb jutunk a télhez. A tél előtt azonban a késő ősz még olyan tennivalókat, hagyományokat kínál, amelyeket kár kihagyni a gyerekek életéből.

A legenda szerint Márton római katona volt, akinek Jézus álmában jelent meg. Az álom hatására otthagyta a hadsereget és misszionárius lett. Pártfogolta a szegényeket, jóságának egyre nagyobb híre kelt. Szent élete miatt püspökké akarták szentelni. Mikor ezt megtudta, a küldöttek elől a libaólba bújt el - nem tartotta magát érdemesnek a püspöki címre. A szárnyasok azonban óriási gágogást csaptak, így elárulták rejtekhelyét. Mártont így püspökké emelték, aki ekkor is folytatta a jótékonykodást a szegények között. A ludakat ezután nevezték el "avis Martis"-nak, vagyis Mars isten madarának.

Nálunk a Márton-naphoz kapcsolódó hagyományok közül a libaevés és az újborfogyasztás a legismertebb. Az óvodákban, iskolákban ez a jeles nap ragyogó alkalmat kínál változatos kézműves tevékenységekre.

Az óvodákban, iskolákban elsősorban a libakészítés, ábrázolás a legelterjedtebb, ebben a posztban találtok is egyszerű kézműveskedést, amelyet mind az ovikban, mind a sulikban könnyen el lehet készíteni.

Ebben a bejegyzésben egy nálunk viszonylag kevésbé ismert hagyományt szeretnék bemutatni, ez pedig nem más, mint a Márton-napi lámpás. A szokás elsősorban német nyelvterületen honos, ahol fáklyás felvonulást is szoktak rendezni Szt. Márton tiszteletére. A lámpások fénye szimbolizálja a jó cselekedeteket, amelyek bevilágítják életünket.

A lámpás elkészítéséhez nem kell sok minden, egy kisebb befőttes üveg, zsírpapír, vízfesték, hobbiragasztó és drót. A zsírpapírból vágjunk ki két egyforma csíkot, amellyel be tudjuk fedni az üveget. Az egyik csíkot ragasszuk rá a hobbiragasztóval. A másik csíkot a gyerekek tetszés szerint kifesthetik mindenféle színnel, minél színesebb, annál jobb.

Száradás után rajzoljunk rá különböző formákat, csillagot, félholdat, kört és vágjuk ki. Mindezek után a festett oldalával kifelé ragasszuk rá az üvegre ezt is. Az üveg nyakára drótból készítjük el a lámpás fogantyúját. Ezután a lámpás bevetésre kész, mindössze egy teamécses szükséges a belsejébe. Ne aggódjunk, a mécses melege nem égeti meg a gyerekek kezét, de örökmécsessel ezt a problémát is elkerülhetjük.


Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló tartalmakról, kérlek, lájkold oldalunkat és oszd meg posztjainkat.

https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése