Keresés ebben a blogban

2020. november 13., péntek

A mozgás- és beszédfejlődés összefüggései

A babák már életük első pillanatától kommunikálnak környezetükkel. Mozgásukkal is azt "közlik", miben szenvednek hiányt: éhesek, szomjasak, fáj a pocakjuk... Ahogy telik az idő, a mozgás egyre inkább szándékossá válik: a folyamatos mozgás egyidejűleg hat az idegrendszer számos területére: az egyensúlyra, a finommozgásokra. A finommozgások fejlődése a száj körüli izmok fejlődését is magába foglalja, azokat, amelyek a későbbi helyes artikulációért felelősek.

A nagymozgások fejlődésének elmaradása látványosabb, mint a finommozgások elmaradása. Érdemes azonban előre gondolkodni: a nagymozgások fejletlensége, egy-egy mozgásforma kimaradása (kúszás-mászás) kb. 70%-os valószínűséggel lesz hatással a beszédfejlődésre is. A mozgásfejlődési lemaradást okozhatja a lassabban érő idegrendszer. 

Azoknál a gyerekeknél, akik iskolába lépés előtt állnak és valamilyen beszédfejlődési zavar figyelhető meg, az esetek túlnyomó többségében mozgásfejlődési lemaradás is fennáll.

Mit tehet a szülő ebben az esetben? A gyermek megsegítését minél hamarabb el kell kezdeni. Az idegrendszer érését elsősorban mozgással lehet elérni. A célzott mozgás jó hatással van a nagy- és finommozgások fejlődésére, ugyanakkor a beszédfejlődést logopédiai foglalkozásokkal is támogatni kell. Tévedés azt hinni, hogy egyik kiváltja a másikat! A kétirányú foglalkozás együttesen fejti ki leginkább hatását, különösen akkor, ha az otthoni gyakorlás sem marad el.

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló tartalmakról, kérlek, lájkold oldalunkat és oszd meg posztjainkat.

https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése