Keresés ebben a blogban

2020. szeptember 28., hétfő

A síkbeli tájékozódás fejlesztése

 A síkbeli tájékozódás fejlesztése elengedhetetlen az iskolai munka során. Ez az a terület, amely minden tanulási folyamat során előkerül: másolásnál, táblázat kitöltésénél, vonalrendszerben történő eligazodásnál...

Néhány egyszerű lépéssel segíthetjük gyermekünket ebben. Ahhoz, hogy a segítség valóban hatékony legyen, érdemes megvizsgálnunk, hogy a gyerkőc valóban biztosan ismeri-e saját testrészeit és meg tudja különböztetni a jobb és bal oldalát. Ha már itt elakadásra vagyunk figyelmesek, addig felesleges tovább haladnunk, hiszen amíg ez a terület nem zárkózik fel, addig a tájékozódás sem lesz megfelelő. 

A síkbeli tájékozódást megkönnyíti a térbeli orientáció fejlettsége: itt arra vagyunk kíváncsiak, hogy a gyerek ismeri-e pontosan a viszonyszavakat és tudja-e őket alkalmazni. 


Az alábbi ötletekkel, játékokkal segíthetjük, hogy síkbeli tájékozódás fejlődjön:

  • testrészek azonosítása saját magukon és másokon
  • testrészek azonosítása tükör segítségével
  • robotjáték (haladj, amerre mondom)
  • legózás (az építés folyamata)
  • testrészeket, irányokat tanító mondókák elsajátítása
  • elrejtett tárgyak keresése polcon a hely megnevezésével (pl. a traktor a maci és könyv között van; a labda az alsó polcon van, stb.)
  • ugrálás nyilakon vagy talpakon az irány megnevezésével
  • a környezeti jelenségek megfigyelése: mit látunk fent, mi van a talpunk alatt?
Ha a gyermek már valóban magabiztosan tájékozódik a térben és pontosan azonosítani tudja testrészeit és a jobb-bal oldalt is, akkor érdemes elkezdeni a síkbeli munkát is. A papírra bal oldalra rajzoljunk szívet, a jobb oldalra kezet. A vonalrendszerbe rajzolhatunk a sor elejére házikót lefelé vezető lépcsővel és felszálló füsttel: itt azt tudatosítjuk, hogy csak a ház vonalában írunk, csak néha megyünk a pincébe (pl. a j, f, stb. betűk írásánál), de sosem szállunk fel a füsthöz. ;) Célszerű először nagyobb méretben próbálkozni, én kottalapot szoktam használni addig, amíg a gyerekek meg nem szokják a vonalbeosztást.

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló tartalmakról, kérlek, lájkold oldalunkat és oszd meg posztjainkat.

https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése