Keresés ebben a blogban

2020. szeptember 6., vasárnap

Nem emlékszel?!

Az emlékezetről már írtam egy korábbi posztban. Most viszont azt szeretném bővebben bemutatni, hogy mire figyelhetünk fel, ha az emlékezet nem működik megfelelően.

Az emlékezet a kognitív funkciók közé tartozik és a tanulási folyamat egyik sarokköve. Emlékezet nélkül semmit sem tudunk elsajátítani, ezért ennek a területnek az elmaradása valamennyi tanulási részre hatással van. Lássuk, miért?


Az emlékezet -mint minden kognitív funkció - több részből tevődik össze:

1. A verbális és akusztikus emlékezet: ha itt tapasztalható elakadás, akkor a gyerek nem szereti a meséket, mert nem tudja a hallott szövegből kihámozni annak lényegét, emiatt a mese tartalmát sem tudja elmesélni. A különböző feladatok megoldását csak részlegesen végzi el, azért, mert a kapott utasítások egy részét elfelejti. Tipikusan megfigyelhető ez matematikai műveleteknél: a zárójelben lévő műveletet ugyan kiszámolja, de a többi teljesítése bizony elmarad.

2. A szeriális emlékezet: ebben az esetben egy látott vagy hallott sorozatra kell(ene) emlékezni, azonban ezt sem elemszámban, sem pontosságban nem sikerül visszaadni. Ilyen az, amikor egyszerűen sehogy sem megy a ritmus visszatapsolása, egy hangsor visszaéneklése vagy egy látott sorozat (pl. számsor) felidézése, de ugyanide sorolhatjuk, ha egy-egy rejtett részletet nem ismernek fel a képeken.

3. A téri tájékozódásban mutatkozó emlékezet-deficit: a tájékozódó képesség sérülése nem csak abban mutatkozik meg, hogy nehezen igazodunk el útközben. Ennek a területnek a nehezítettsége áll a háttérben, ha a gyerek folyamatosan keveri a hasonló betűket (b, d, p, q), ha nehezen igazodik el a térképen, nem ismeri az égtájakat, és ez van a háttérben akkor is, ha a matematikai műveletek sorrendje folyamatosan összekeveredik.

4. Az események sorrendjének megjegyzése: ez történik akkor, ha az új leckét a gyerek nem tudja a régihez hozzákapcsolni, ezért a tanulási folyamat lassúvá és igen nehézkessé válik.

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló tartalmakról, kérlek, lájkold oldalunkat és oszd meg posztjainkat.

https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése