Keresés ebben a blogban

2020. július 26., vasárnap

Az emlékezet

Az emlékezet egy szépen nyíló virág, mely, ha ápolod, szépen nyílik tovább.... Ki ne ismerné ezeket a sorokat? Régen emlékkönyvekbe, fényképek hátuljára írták ezt a - mára kissé közhelyes - versikét. 
Mint minden közhelyben, azonban ebben is rejlik egy általános érvényű igazság. 

Az emlékezet megfelelő működése ugyanúgy hozzátartozik az értelmi képességekhez, mint a többi kognitív funkció. (A kognitív készségekről ebben a bejegyzésben olvashattok bővebben.)

Mit is jelent az emlékezet? Olyan funkció, amelynek segítségével felidézhetővé válnak mozgássorozatok, szokások, időrendek, korábbi tapasztalatok, családi rítusok, információk, stb. Ha az emlékezet felidéző funkciója sérül, a tanulási folyamat is jóval nehezebbé válik. Miben nyilvánulhat ez meg?

  • a napirend felismerésében, betartásában
  • az iskolai, óvodai szokások elsajátításában
  • a már begyakorolt, megszokott dolgok gyors elfelejtésében, felcserélésében
  • a verstanulásban
  • az útvonalak megjegyzésében
  • az élmények elmesélésében, később, az iskolában egy-egy mese tartalmának elmesélésében
  • valamennyi tanulási terület gyengeségében, a már tanult alapok folyamatos összekeverésében
  • a házi feladatok folyamatos elfelejtésében, összekeverésében (pl, nem a 2., hanem a 3. feladat van bejelölve, vagy éppen az oldalszám nem jó, stb.) 
Ahhoz, hogy az emlékezet fejlődjön, nem elég csak memóriajátékokkal bombázni a gyereket (bár az is nagyon hasznos), hanem hangsúlyt kell fektetni a kommunikációs készségek fejlesztésére is. A szókincs bővülése magával hozza az élmények, tanulnivalók jobb felidézését is. Használhatunk egyszerű szimbólumokat, amelyek mindig valamilyen cselekvéshez kötődnek. Az iskolában célszerű bevezetni a leckefüzetet, amelybe a nebulónak be kell jegyeznie az aktuális házi feladatokat. Azt azonban, hogy tényleg felírta-e, a pedagógusnak javasolt ellenőriznie. ;)

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló tartalmakról, kérlek, lájkold oldalunkat és oszd meg posztjainkat.

https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/


Kép forrása: grogota.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése