Keresés ebben a blogban

2017. április 6., csütörtök

Finommotorika fejlesztése játékosan, otthon

Van, amikor a szülőt értesítik az óvodában, iskolában, hogy a gyerek ügyetlen, mozgása darabos. Nem tartja a térközt, a vonalhatárokat átlépi, nem tud egyenes vonalakat húzni és még hosszan lehet sorolni, mi mindent vehet észre értő szem.

A legtöbb szülő ilyenkor kétségbeesik: mit csináljon? Válasz: mozgás! A finommotorikus fejlesztésről már ebben a posztban írtam hosszabban, most azonban olyan játékokat és eszközöket szeretnék mutatni, amelyek otthon is megtalálhatóak és egy kis kreativitással felhasználhatóak. Az otthoni foglalkozást próbáljuk minél inkább a játék köntösébe rejteni. Sok szülő abba a hibába esik, hogy azonnali eredményt akar látni, vagy úgy gondolja, egy-egy gyerek számára elegendő a heti 1-2 alkalmas fejlesztő foglalkozáson való részvétel. Ez nem így van! A fejlesztő foglalkozáson az irány kijelölése és a fejlesztendő területek meghatározása történik (természetesen játékos formában), de a szülőnek gondoskodnia kell az otthoni segítségről, gyakorlásról is. Az otthoni fejlesztő foglalkozásokról itt olvashatsz bővebben. A felzárkóztatás időt, elszántságot és türelmet igényel. Időt, mert másként kell elfoglaltságainkat beosztani, elszántságot, hogy a kezdeti nehézségek ne vegyék el a gyerek kedvét és türelmet, hogy ki tudjuk várni, amíg egy-egy készség begyakorlódik.

Milyen játékokra gondolhatunk? Kulcsszó a változatosság!


  • Ujjnyomdázzunk! Akár nyomtatható feladatokkal, akár szabadon használva ujjukat, már az egészen kicsik is szívesen részt vesznek a festős feladatokban.
  • Kérjük meg, hogy vágjon fel szívószálakat és fűzze fel őket nyakláncnak! Ha nehezíteni akarjuk, akkor meghatározott sorrend szerint kérjük a fűzést.
  • Fessünk csőtésztát, majd száradás után ebből is készíthetünk láncot, karkötőt.
  • Gyurmázzunk! Kartonra rajzoljunk alakzatokat (csigát, csillagot, sünit, stb.) és próbáljuk annak megfelelően elkészíteni. Nehezíthetjük, ha az alakzatokat körformákból készítjük el.
  • Mosogatószivacsból vághatunk ki virágokat, fákat, felhőket és ragasszuk fel képnek.
  • Használjunk papírtányérokat az alkotáshoz. Mivel merev, ezért a kicsi kezek is könnyebben boldogulnak vele. Jól ragasztható és festhető, ezért bármit készíthetünk belőle: fát, napot, tyúkot, katicát, halat.....a sornak csak fantáziánk szab határt.
  • A konyhai salátaszedő kanalat, nagyobb csipeszeket horgászbotként is alkalmazhatjuk. Egy tálba engedjünk kevés vizet és kérjük meg a horgászt, szedje ki a benne úszkáló halacskákat. 
Jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése