Keresés ebben a blogban

2020. június 14., vasárnap

Az egyensúlyi észlelés

Az észlelés, vagyis az ingerek felvétele környezetünkből, az agy különböző területeit érinti. Az egyensúlyi helyzet érzékelése és fenntartása több szerv összehangolt működését kívánja meg. A különböző beérkező információkat az agy rendszerezi és igyekszik optimális választ adni rá azért, hogy testhelyzet ne változzon vagy a helyzetnek megfelelően változzon.

Ha az egyensúlyi észlelés megbomlik, az változatos tüneteket okozhat. Ha a gyermek agya a beérkező ingereket változó intenzitással dolgozza fel és továbbítja, akkor arra figyelhetünk fel, hogy
  • kerüli a kisebb magasságokat is (pl. alacsony mászókára sem hajlandó felmászni, vagy sámlira felállni)
  • nem tud életkorának megfelelően a lépcsőn járni - mellélépéssel halad, mikor már váltott lábbal kellene vagy görcsösen kapaszkodik a korlátba
Az egyensúlyi észlelés felborulása okozhat túl- és alulműködést egyaránt. A szülő arra lehet figyelmes, hogy gyermeke kifejezetten kerüli a hintát, a ringatást, azonnal szédülésre panaszkodik, ha olyan helyzetbe kerül, ami kibillenti az egyensúlyból, vagy éppen ezek ellenkezője tűnik fel: sosem szédül el, nem érzi a veszélyhelyzetet, és emiatt sokszor baleset éri.

Az egyensúlyi észlelés szerencsére játékosan jól fejleszthető, erről a következő részben olvashattok bővebben.

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló tartalmakról, kérlek, lájkold oldalunkat és oszd meg posztjainkat.

https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése