Keresés ebben a blogban

2020. június 25., csütörtök

Iskolára hangoló - A hangokra bontás

Elballagott a nagycsoportból...Mi lesz az iskolában? Fog neki menni? Bírni fogja a tempót? Oda tud figyelni? Számtalan ehhez hasonló kérdés fogalmazódik meg a nagycsoportos ovisok szüleinek fejében.

Ebben a sorozatban megpróbálunk az iskolára hangolódni. Igyekszem bemutatni, melyek azok a témakörök, amelyeket a gyerekeknek ismerniük kell, milyen képességekre-készségekre van szükségük az első osztály megkezdéséhez.

A leendő elsősök nagy kihívások előtt állnak: egy év alatt megtanulnak írni, olvasni, számolni. A pszichológiában használt kifejezéssel élve, megszállás történik, vagyis az új ismeretekkel megszálljuk azokat az agyi területeket, amelyek összehangolt működése szükséges ezek elsajátításához.

Ebben a bejegyzésben az olvasás megtanulásával fogunk foglalkozni. Az olvasás elsajátítása a hangok felismerésével és tudatosításával kezdődik. Ez egy nagyon hosszú és időigényes folyamat, bizony, bele kell jönnie a gyerekeknek. Ne legyünk türelmetlenek, ha nem értik még egy ideig a feladatokat. Segíthetjük viszont, hogyan jöjjenek rá a nyitjára. A hangokra bontás során először a hang helyét kell meghatározni. Hol hallotta az adott hangot? A szó elején? A szó végén? A szó belsejében? Célszerű ebben a sorrendben kezdeni a hangokat, mert így ismerik fel őket a legkönnyebben.

Először csak magánhangzókkal foglalkozzunk, azokkal is párban: a-á, e-é, o-ó, ö-ő, u-ú, ü-ű. Próbáljuk rávezetni őket a különbségre: ha a hosszút hallja, akkor tapsoljon egyet. 

Ha a magánhangzók jól mennek, akkor kezdhetjük csak a mássalhangzókat. Ha mássalhangzókat próbálunk felismertetni, ne mondjunk hozzá magánhangzót! Tehát, nem béééé, hanem bbbbb és nem emmmm, hanem mmmmm. Igyekezzünk a szájmozgásunkat is megfelelően alakítani és kérjük meg, hogy utánozza ő is.

Először csak két betűből álló hangsorral próbálkozzunk, olyannal, ami magánhangzóval kezdődik. Pl.: al, ál, el, él, om, óm, stb. Ha már a szó elején és a végén magabiztosan felismeri a hangokat, akkor kezdjünk hosszabb, először három, majd négybetűs szavakba.

Jó játékot, kitartó munkát kívánok mindenkinek! 

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló tartalmakról, kérlek, lájkold oldalunkat és oszd meg posztjainkat.


https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése