Keresés ebben a blogban

2020. október 18., vasárnap

A hallási figyelem fejlesztése

A hallási vagy másnéven auditív figyelemről már korábban olvashattatok bővebben. A hallási figyelem fejlesztésénél az a kulcs, hogy valóban a hallásra koncentráljunk és ne hagyjuk, hogy a látvány is segítse a gyerekeket a feladat megoldásában.


1. Hangdifferenciálás: mondjunk hangokat a gyereknek. Magánhangzópárokkal kezdjük, például a-á-val. Ügyeljünk a pontos artikulációra. Kérjük meg, hogy ha az 'a'  hangot hallja, emelje fel a bal kezét, ha az 'á' hangot, akkor a jobb kezét. Ha így jól megy, akkor kérjük meg, hogy forduljon meg, így már valóban csak a hallására hagyatkozhat. Ezt a játékot bármilyen hangpárral játszhatjuk. Saját óráimon ugyanezt a játékot fitballon ülve szoktam játszani a gyerekekkel, így közben a vesztibuláris rendszer is dolgozik.

2. Kulcsszó megadása: több másik szó közül emeljünk ki egyet, amelyet ha meghall, ugrik egyet, vagy tapsol, koppant. Ha egy szóval már jól megy, akkor adhatunk meg új szót. Ebben a feladatban az emlékezet is fejlődik.

3. Szópárok felismerése: hasonló hangzású szavakat gyakoroljunk, pl. bab-pap, kor-kór, doboz-toboz. Magyarázzuk is meg a szavak jelentését. 

4. Hangdifferenciálás hangszerek segítségével: a feladat alapvetően ugyanaz, mint az 1. esetben, azzal a különbséggel, hogy hangszer hangját kell megkülönböztetni. Ez vonatkozhat a hang mélységére és magasságára vagy ugyanannak a hangnak a hosszúságára is. Ezt a játékot is célszerű háttal játszatni, mivel a látvány megkönnyíti a feladat teljesítését. Használhatunk furulyát, xilofont, stb..

5. Rövid történet mesélése: valóban rövid történetet meséljünk, amely néhány mondatból áll. Kérhetjük, hogy mondja el ő is a mesét, vagy rákérdezhetünk különböző elhangzott részletekre is. 

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló tartalmakról, kérlek, lájkold oldalunkat és oszd meg posztjainkat.

https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése