Keresés ebben a blogban

2020. október 9., péntek

Az auditív figyelem

 Az iskolai munkában az auditív, vagyis a hallási figyelem legalább olyan nagy szerepet játszik, mint vizuális párja. Nélkülözhetetlen, hogy a tanulók pontosan megértésék, milyen utasításokat kaptak, hogy kövessék az instrukciókat, mert anélkül nem tudnak együtt haladni a többiekkel.

A hallási figyelem alapja az, hogy a gyerek megtanulja felismerni a különböző hangokat és ezeket egyértelműen azonosítani is képes a későbbiekben is. Megtanulja, hogyan cseng a mikrohullámú sütő, mennyire zajos a porszívó, stb. Ezt a jelenséget nevezzük hallási alakállandóságnak. Enélkül a későbbiekben sem az írás, sem az olvasás elsajátítása nem lehetséges. 

A hallási differenciálás szintén fontos képesség. Azt jelenti, hogy többféle egyszerre érkező zajból ki tudjuk szűrni a lényeges információkat. Gondoljunk bele: egyszerre magyaráz a pedagógus, zizeg a papír, valaki forgolódik, leesik a ceruza, Pistike kérdezősködik...ebből az információhalmazból kell kiemelni azt, ami valóban fontos.

A hallási figyelem és a téri tájékozódás fejlődése szorosan összefügg: már a baba is abba az irányba fordítja fejét, ahonnan hangot hall. Később ez már tudatossá válik: a hang alapján az irányt is azonosítani tudjuk: nagy valószínűséggel meg tudjuk mondani, ha valaki mellettünk vagy a hátunk mögött beszél, de ezt a készséget használjuk akkor is, ha egy érkező kocsi hangjára figyelünk - bár még nem látjuk, de az irányt már tudjuk. 

A hangok sorrendje is nagy jelentőséggel bír: az egymás utáni hangokból következtetünk automatikusan az események sorrendjére is. Autó hangját halljuk, csapódik a kocsi ajtaja, nyílik a bejárati ajtó -> apa hazaért a munkából. 

Ezeket a képességeket, készségeket együttesen, automatikusan használjuk mind a mindennapi, mind az iskolai munkában egyaránt. Ha valamelyik területen zavar figyelhető meg, az az összes többi teljesítményre hatással van. Hogy az auditív figyelmet hogyan érdemes fejleszteni, a következő posztban írok részletesen.

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló tartalmakról, kérlek, lájkold oldalunkat és oszd meg posztjainkat.

https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése