Keresés ebben a blogban

2020. július 10., péntek

A testséma

Tudásunk és gondolkodásunk alapját saját testünk képezi. Innen indulnak ki azok a mozgások, amelyekkel felfedezzük környezetünket és ide érkezik a külvilág számtalan ingere, amelyeket meg kell tanulnunk feldolgozni.
A gyerekek így tanulják meg, hogyan tájékozódjanak, hogyan irányítsák mozgásukat, hogyan reagáljanak a számtalan külső-belső ingerre. A testséma magába foglalja a testképet és a testtudatot.

A testkép szerzett külső és belső benyomások alapján alakul ki. Saját tapasztalat az érintés, a tükörből visszaköszönő látvány. A külső benyomásokra adott választ elsősorban azok az a vélemények formálják, amelyek tartósak. Vagyis, ha valaki sokszor hallja azt a megjegyzést például, hogy nem kellene ennyit enned, az már egy lépés a negatív testkép kialakulása felé. Ugyanez fordítva is igaz: ha valakit sokszor dicsérnek, akkor előbb-utóbb magáénak érzi ezt a véleményt.

A testtudat a testhelyzet és a testtartás összessége. Ahhoz hogy ezek hibátlanul működjenek, a gyermeknek ismernie kell saját testrészeit és azok elhelyezkedését. Később azt is meg kell mondania, melyik oldalon helyezkedik el egy bizonyos testrész. Ha a testtudat nem alakult megfelelően, az később az iskolában csapódik le igazán: a gyereknek gondot okoz felismerni az irányokat, nem ismeri fel a különbségeket két hasonló kép között, a betűk méretei változóak, rajzolási készsége elmaradott lesz kortársaihoz képest, stb.

A testséma alapvető fejlesztési módja a mozgás. Minden olyan mozgásforma jól jön, amely elemi nagymozgás: a kúszás, mászás, futás, ugrálás és a különböző járásformák. Mindegyiknél adjunk pontos utasítást: Kússz a hasadon! Mássz négykézláb! Járj lábujjhegyen! Összeköthetjük az irányokkal is: Mássz előre négykézláb! Kússz hátra!
Az egyensúlyozó feladatok is hatékonyan segítik a testséma alakulását, a legjobb és legegyszerűbb erre a hintázás, a biciklizés és a rollerezés. A testrészek megismerését az segíti a legjobban, ha fürdés közben mindig megnevezzük őket. Még jobb, ha már az oldalakkal összekötve tesszük ezt: jobb kar, bal láb, bal könyök, jobb csukló, stb. Ugyanezt tükör előtt is megtehetjük. Fordítsunk külön gondot a fej és az arc részeire is!

Néhány olyan mondókát szeretnék figyelmetekbe ajánlani, amelyek kifejezetten hasznosak ebből a célból:

- Itt a szemem, itt a szám...
- Mit csinál a kis kezem?...
- A fejem, a vállam....
- Hüvelykujjam almafa...
- Ez a malac piacra megy...
- Pont, pont, vesszőcske...
- Előre a jobb kezedet.... 


Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló tartalmakról, kérlek, lájkold oldalunkat és oszd meg posztjainkat.

https://www.facebook.com/mindennapifejlesztes/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése